Kurczak Gong Bao宫保鸡丁

750 gramów kurczaka bez kości i skóry.

Marynata:
2 łyżki stołowe sosu z ostryg
1 łyżeczka mąki kukurydziana

Sos:
0,25 szklanki chińskiego czarnego octu lub octu balsamicznego
0,25 szklanki rosołu z kurczaka
3 łyżki stołowe chińskiego wina z ryżu lub wytrawnego sherry
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu czosnkowego z chili
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżki stołowej oleju kuchennego
8 małych wysuszonych papryczek chili
4 łyżeczki mielonego czosnku

Pozostałe składniki:
2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
0,5 papryka o wydłużonych strąkach, pokrojona w kostkę
1 puszka pokrojonego kiełków bambusa
2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżce stołowej wody
1/3 uprażonych orzeszków ziemnych

  1. Łączymy składniki marynaty w misce. Kroimy kurczaka w kostkę a następnie umieszczamy w marynacie i dobrze mieszamy, żeby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa.
  2. Łączymy składniki sosu.
  3. Rozgrzewamy Wok’a. Dodajemy 2 łyżki stołowe oleju. Rozprowadzamy olej po brzegach naczynia. Dodajemy papryczki chili i gotujemy mieszając do wydobycia zapachu. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając przez 2 minuty. Wyjmujemy chili i kurczaka z WOk’a.
  4. Dodajemy 1/2 łyżeczki oleju do Wok’a. Rozprowadzamy olej po brzegach naczynia. Dodajemy czosnek i gotujemy, mieszamy do uzyskania zapachu. Dodajemy selera, paprykę oraz kiełki bambusa. Smażymy mieszając przez 1,5 minuty.
  5. Ponownie wkładamy kurczaka i chili do Wok’a. Dodajemy sos i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy roztwór z mąki kukurydzianej i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj orzeszki i mieszamy aż sos zgęstnieje i pokryje wszystkie składniki.

SMACZNEGO! 🙂

Kurczak Gong Bao 宫保鸡丁

Kurczak Gong Bao 宫保鸡丁

Kurczak Gong Bao wraz z ceną

Kurczak Gong Bao wraz z ceną

Leave a Reply