Kaczka po pekińsku 北京烤鸭 – jedno z najbardziej rozpoznawalnych, docenianych i uwielbianych dań chińskich na całym świecie.
Historia
Kaczka po pekińsku jest tradycyjnym daniem w Państwie Środka, obecna w menu cesarskim już w czasach dynastii Yuan (1206-1368). Na początku XV wieku, kiedy Mingowie przenieśli stolicę z Nankinu do Pekinu, pozostała w jadłospisie i właśnie wtedy sposób przyrządzania tego dania został rozpowszechniony. W późniejszych latach wyjątkowy smak kaczki został w pełni doceniony, a sama potrawa podbiła serca i żołądki chińskich elit. Bianyifang Restaurant otwarta podczas panowania Jiajing (1522-1566) zapisała się w historii jako pierwsza pekińska restauracja specjalizująca się w przyrządzaniu kaczki.
Przygotowanie
Tradycyjny proces przygotowania tego dania jest bardzo skomplikowany. Kaczka idealnej wielkości powinna ważyć ok. 2,5 kg. Na początku należy odpowiednio przygotować mięso do pieczenia. W tym celu przez otwór w szyi wpompowuje się powietrze, co pozwala na oddzielenie skóry od tłuszczu. Następnie kaczkę moczy się we wrzątku i zawiesza na specjalnym hakach, aby wyschła, po czym pokrywa się ją glazurą. Dopiero po upływie 24 godzin nadaje się do pieczenia, a które jest tak niezwykle istotne. Zgodnie z tradycją powinno się to robić w ceglanym piecu, palii się drewnem drzew owocowych; głównie brzoskwiń i gruszy. W ten sposób nadaje się mięsu wyjątkowego aromatu. Piecze się ją w temperaturze 270 °C do momentu aż nabierze złocisto brązowej barwy (ok. 30–40 minut ).
Jedzenie
Dla tych, którzy nigdy nie odwiedzili Chin zaskoczeniem na pewno będzie sposób jedzenia kaczki. W dobrych restauracjach zostaje pokrojona przed klientem i podawana jest zazwyczaj w trzech etapach: chrupiąca skórka z kaczki z cukrem, mięso oraz specjalne, cieniutkie naleśniki (mięso pokrojone w kawałeczkach moczymy w słodkim sosie Tian Mian Jiang i kładziemy na naleśniku, do którego dodajemy warzywa np. posiekaną cebulę, ogórek i zawijamy tworząc tzw. „wrapa”). Jest to prawdziwe wyzwanie dla osób, które dopiero uczą się używać pałeczek. Po zjedzeniu mięsa, na zakończenie posiłku podana zostaje zupa – rosół z kaczki.
Źródła:
http://english.visitbeijing.com.cn/jb/n214804224_4.shtml
http://www.travelchinaguide.com/cityguides/beijing/dinning/duck.htm
http://www.beijingservice.com/beijinghighlights/beijingroastduck.htm
Autor: Dominika Pasiut
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.