Chińskie menu

„Chińczycy zjedzą wszystko co ma cztery nogi poza stołami i wszytko co lata poza samolotami”

Chińska kuchnia rozwijała się przez tysiące lat. Przez ten czas Chińczycy przystosowali metody gotowania do ciągłego braku opału. W ten sposób nauczyli się wykorzystywać maksimum czasu na przygotowania a minimum na gotowanie. Jedna z technik zwana jest obsmażaniem (stir-fry, 炒 chao3 i爆bao4 ) gdzie mięso, ryby lub warzywa są krojone na małe kawałki a następnie wrzucane do gorącego oleju. Zaletą tej metody poza oszczędnością czynnika grzewczego jest zachowanie zapachu, koloru oraz wartości odżywczych. Inną techniką mającą podobne właściwości jest gotowanie na parze(steaming, 蒸zheng1).

Chińscy kucharze musieli nauczyć się wykorzystywać każdy dostępny rodzaj pożywienia jak rzadkie rodzaje warzyw oraz owoce morza. Jak mówi stare chińskie przysłowie „Chińczycy jedzą wszystko co ma cztery nogi poza stołami i wszytko co lata poza samolotami”.

Istnieją cztery główne szkoły gotowania, każda pochodzi z innego regionu Chin.  Potrawy kuchni Syczuańskiej (四川菜si4chuan1) charakteryzują się pikantnym smakiem oraz dużą ilością papryki chilli, czosnku i porów. Owoce morza z racji łatwego dostępu są głównym składnikiem stylu gotowania biorącego swoją nazwę od miasta Szanghaj (上海shang4hai3). Są one mocna doprawione sosem sojowym oraz cukrem. Kolejny sposób gotowania jest powiązany z miastem Kanton (广东guan3dong1). Dania tego regionu są najbardziej popularne poza Chinami ponieważ większość emigrantów pochodzi właśnie z tego regionu. Do najbardziej znanych potrwa należą: Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym oraz Wanton. Podstawowym pożywieniem północy Chin nie jest ryż a mąka pszenna, z której przygotowywane są kluski, pierogi czy gotowane na parze bułeczki. Najbardziej znanym i reprezentatywnym daniem jest Kaczka po Pekiński (北京烤鸭bei3jing1kao3ya1).

Ryż odgrywa w kulinarnej kulturze Chin najważniejszą rolę. Istnieją ryżowe kluski, mąka, ocet, alkohol. Nawet słowo ryż (反fan4) jest również używane jako posiłek. Inną integralną częścią chińskiej kuchni jest herbata. Była używana w Chinach już w X wieku przed naszą erą. Uprawiana jest we wschodniej i południowej części Państwa Środka. Większość zbiorów wykonywana jest ręcznie a wybór selekcja odpowiednich liści jest dowodem uznania dla tego szlachetnego napoju.

Chińskie restauracje stanowią prawdziwe wyzwanie dla obcokrajowców. W tych droższych menu jest również w języku angielskim oraz posiada kolorowe obrazki. Te tańsze lub położone z dala od głównych ulic i szlaków turystycznych posiadają tylko znaki. Jeżeli już trafimy lub zdecydujemy się na taką jadłodajnie to staniemy przed wyborem: chybił trafił lub wiemy co jemy. Na eChiński.pl postaramy się przybliżyć wszystkim zainteresowany chińskie menu.

Potrawy mięsne

Chińskie znaki Wymowa Znaczenie znaków Tłumaczenie
宫 爆 鸡 丁 Gong1 bao4 ji1 ding1 pałac, obsmażać, kurczak Stir-fried diced chicken with chilli and peanuts
黄 瓜 肉 丸 汤 Huang2 gua1 rou4 wan2 tang1 Ogórek, klopsik, zupa Meat ball soup with cucumber
桂竹笋肉丝 Gui4 zhu2 sun3 rou4 si1 Wawrzyn, pędy bambusa, mięso, szatkować Sautéed bamboo shoots with shredded pork
干煸四季豆 Gan1 bian1 si4 ji4 dou4 Suchy, obsmażać przed duszeniem, fasolka Dry-fried French beans with minced pork and preserved
红 烧 排 骨 Hong2 shao1 pai2 gu3 czerwony, piec, żeberka Pork ribs in Brown Sauce
鱼 香 肉 丝 Yu2 xiang1 rou4 si1 Ryba, zapach, mięso, szatkować Fish-flavored shredded pork
红 烧 肉 Hong2 shao1 rou4 Czerwony, piec, mięso Braised pork with soy sauce
铁 板 牛 柳 Tie3 ban3 niu2 liu3 Żelazo, deska, wolowina , wierzba Beef with ginger and scallions on a hot plate
香 酥 鸡 Xiang1 su1 ji Zapach, kruchu, kurczak Crispy fried chicken
白 斩 鸡 Bai2 zhan3 ji1 Biały, siekać, kurczak Tender-boiled chicken with soy sauce
盐 水 鸭 Yan2 shui3 ya1 Sól, woda, kaczka Salted duck
红 油 鸡 丝 Hong2 you2 ji1 si1 Czerowny, olei, kurczak, szatkować Spicy shredded chicken
京 酱 肉 丝 Jing1 jiang4 rou4 si1 Pekiński Sos sojowy, mięso, szatkować Sliced pork with sweet bean paste
菠 萝 排 骨 Bo1 luo2 pai2 gu3 Ananas, żeberka Pork ribs with pineapple
葱 爆 牛 肉 Cong1 bao4 niu2 rou4 Cebula, obsmażać, wołowina Beef fried with green onion or scallion
咖 哩 鸡 饭 Ga1 li2 ji1 fan4 Curry, kurczak, ryż Curry chicken rice
清 炖 牛 肉 汤 Qing1 dun4 niu2 rou4 tang1 Bulion, wołowina, zupa Stewed beef soup
烤 麸 烧 肉 Kao3 fu1 shao1 rou4 Opiekać, otręby pszenne, piec, mięso Sauteed pork with steamed gluten
清 炖 牛 肉 Qing1 dun4 niu2 rou4 Bulion, wołowina Clear stew beef
海 带 结 排 骨 汤 Hai3 dai4 jie2 pai2 gu3 tang1 Hog rib and seaweed knot soup Krasnorosty, żeberka, zupa
芋 头 排 骨 汤 Yu4 tou pai2 gu3 tang1 Kolokazja, żeberka, zupa Rib soup with taro
培根生菜 Pei2 gen1 sheng1 cai4 Boczek, sałata Fried bacon and lettuce
蚂蚁上树 Ma3 ya2 shang4 shu4 Mrówka, drzewo
珍 珠 丸 子 Zhen1 zhu1 wan2 zi Perła, klopsik Meatballs wrapped in glutinous rice
菱 角 烧 肉 Ling2 jiao shao1 rou4 Kotewka orzech wodny, piec, mięso Braised pork with water chestnuts
豆 腐 鸡 翅 Dou4 fu ji1 chi4 Ser sojowy, skrzydełka kurczaka Steamed chicken wings with bean curd
咸 蛋 蒸 肉 Xian2 dan4 zheng1 rou4 Słony, jajko, para, mieso Steamed pork with salted egg yolk
麻 辣 肚 丝 ma2 la4 du3 si1 pikatny, żołądek, szatkować Shredded pig tripe in chili sauce
美 味 牛 筋 mei3 wei4 niu2 jin1 pyszny, ścięgno Beef tendon
蜜汁叉烧 mi4 zhi1 cha1 shao1 miód,sok, widelec, piec Honey-stewed pork
脆皮乳猪 Cui4 pi2 ru3 zhu1 Kruchy, skóra, prosiak Crispy BBQ suckling pig
回锅肉片 Hui2 guo1 rou4 pian4 Powrót, patelnia, mięso, plastry Sautéed sliced pork with pepper and chilli
萝卜干腊肉 Luo2 bo gan1 la4 rou4 Rzodkiew, suchy, bekon Sautéed dried pork with dried radish
芹菜炒肉丝 Xue3 cai4 chao3 rou4 si1 Seler, smażyć, mięso, szatkować Sautéed shredded pork with celeries
干煸牛肉丝 Gan1 bian1 niu2 rou4 si1 Suchy, obsmażać przed duszeniem, wolowina, szatkować Sautéed shredded beef in chili sauce
黑椒牛柳 Hei1 jiao1 niu2 liu3 Czarny, pieprz, wieprzowina Sautéed beef filet with black pepper
鲍鱼红烧肉 Pao4 yu2 hong2 shao1 rou4 Uchowiec, czerwony, piec, mięso Braised pork with abalone
干豆角回锅肉 Gan1 dou4 jiao3 hui2 guo1 rou4 Suchy, fasola, powrót, patelnia, mięso Sautéed spicy pork with dried beans
香辣猪扒 Xiang1 la4 zhu1 ba1 Zapach, pikantny, wieprzowina, Grilled Pork with Spicy Sauce
云腿芥菜胆 Yun2 tui3 jie4 cai4 dan3 Chmura, szynka, musztarda, warzywa, woreczek źółciowy Sautéed Chinese Broccoli with Ham
板栗红烧肉 Ban3 li4 hong2 shao1 rou4 Kasztan, czerwony, piec, mięso Braised Pork with Chestnuts
小炒脆骨 Xao3 chao3 cui4 gu3 Mały, smażyć, chrząstka Sautéed Gristles
五花肉炖萝卜皮 Wu3 hua1 rou4 dun4 luo2 bo pi2 Wieprzowina, rzodkiew, łupina Braised Streaky Pork with Turnip Peel
腊肉红菜苔 La4 rou4 hong2 cai4 tai2 Bekon, czerwona kapusta Sautéed Preserved Pork with Red Vegetables
竹筒腊肉 Zhu2 jian2 la4 rou4 Bambus, bekon Steamed Preserved Pork in Bamboo Tube
酒醉排骨 Jiu3 zui4 pai2 gu3 Pijany, żeberka Spare Ribs in Wine Sauce
无骨排 Wu2 gu3 pai2 Bez, kość, rząd BBQ Boneless Spare Ribs
牛 肉 面 Niu2 rou4 mian4 Wołowina, kluski Noodles with beef
鸡 丝 面 Ji1 si1 mian4 Kurczak, szatkować, kluski Noodles with sliced chicken
蔬 菜 牛 肉 粥 Shu1 cai4 niu2 rou4 zhou1 Warzywa, wołowina, owsianka Vegetables and beef porridge
皮 蛋 瘦 肉 粥 Pi2 dan4 shou4 rou4 zhou1 Zakonserwane jajko, chude mięso, owsianka Preserved egg and lean meat porridge
黑 胡 椒 牛 柳 Hei1 hu2 jiao1 niu1 liu3 Czarny, pieprz, wołowina Beef fried with black pepper
黄 瓜 炒 肉 片 Huang2 gua1 chao3 rou4 pian4 Ogórek, smażyć, mięso, plasterki Sliced meat fried with cucumber
虾 仁 炒 油 菜 Xia1 ren2 chao3 you2 cai4 Krewetka, mięso, smażyć, rzepak Shrimp meat fried with green leafy vegetables
粉 蒸 肉 Fen3 zheng1 rou4 Mąka, para, mięso Pork steamed with ground rice flour
清 蒸 鸡 Qing1 zheng1 ji1 Czysty, para, kurczak Steamed chicken
涮 羊 肉 Shuan4 yang2 rou4 Płukać, baranina Dip-boiled mutton slices
糯 米 鸡 Nuo4 mi3 ji1 Wodnisty, ryż, kurczak Chicken cooked with glutinous rice wrapped in lotus leaves
鲜 菇 鸡 腿 Xian1 gu1 ji1 tui3 Świeży, grzyby, kurczak, udko Fried chicken legs with mushrooms
酱 爆 鸡 丁 Jiang4 bao4 ji1 ding1 Sos, wybuchać, kurczak Stir-fried diced chicken with soybean paste
葱 爆 羊 肉 Cong1 bao4 yang2 rou4 Cebula, wybuchać, baranina Mutton slices fried with green onion or scallion
酸甜排骨 Suan1 tian2 pai2 gu3 Słodki, kwaśny, żeberka Sweet and sour ribs
茄汁鸡排 Qie1 zhi1 j1 pai2 Sos pomidorowy, kurczak, filet Chicken filets with tomato sauce
沙锅丸子 Sha1 guo1 wan2 zi Dusić, klopsiki Meat balls en casserole
京酱肉丝 Jing1 jiang4 rou4 si1 Pekiński sos, mięso, szatkować Shredded pork with sweet bean paste
银芽牛肉丝 Yin2 ya2 niu2 rou4 si1 Srebro, kielki, mieso wolowe, szatkować Fried shredded beef with bean sprouts
红烧栗子鸡 Hong2 shao1 li4 zi ji1 Czerwony, piec, kasztan, kurczak Chestnuts and chicken braised in brown sauce
排骨菜饭 Pai2 gu3 cai4 fan4 Żeberka, warzywa, ryż Pork ribs and vegetables with rice
橙汁炸鸡 Cheng2 zhi1 zha2 ji1 Sos z pomarańczy, smażyć, kurczak Deep fried chicken in orange essence
香芋肉末 Xiang1 yu4 rou4 mo4 Kolokazja, mielone mięso Minced pork with taro
苹果鸡丁 Ping2 guo3 ji1 ding1 Jabłko, kurczak Stir-fried apple with chicken cubes
冬 瓜 炖 排骨 Dong1 gua1 dun4 pai2 gu3 Melon, dusić, żeberka Wax gourd stewed with pork ribs

Potrawy wegetariańskie

Chińskie znaki Wymowa Znaczenie znaków Tłumaczenie
虎 皮 尖 椒 Song1 ren2 yu4 mi3 Tygrys, skóra, najlepszy w swoim rodzaju, chilli Tiger-skin green peppers
皮 蛋 豆 腐 Pi2 dan4 dou4 fu Skóra, jajko, Tofu(ser sojowy) Tofu mixed with salted duck eggs
糖 醋 藕 片 Tang2 cu4 ou3 pian4 Słodki, kwaśny, korzeń lotosu, kawałek Sweet and sour lotus root slices
凉 拌 茄 泥 Liang2 ban4 qie2 ni2 Zimny, mieszać, bakłażan, rozgniatać Mashed eggplant in sauce
翡 翠 鲍 鱼 Fei3 cui4 pao4 yu2 Zielonkawy, uchowiec Abalone mushrooms with vegetables
家 常 豆 腐 Jia1 chang2 dou4 fu Domowy, ser sojowy Home-style bean curd (tofu) with vegetables
什 锦 藕 片 Shi2 jin3 ou3 pian4 Mieszany, korzeń lotosu, plasterki Lotus roots with assorted vegetables
冬 菇 菜 心 Dong1 gu1 cai4 xin1 Grzyb, jarmuż Black mushrooms with kale
香 芹 豆 干 Xiang1 qin2 dou4 gan1 Zapach, seler, ser sojowy Celery and dried bean curd
香 蕉 松 饼 Xiang1 jiao1 song1 bing3 Banan, bułeczka Banana pancake
红 烧 豆 腐 Hong2 shao1 dou4 fu Czerwony, smażony, ser sojowy Braised bean curd in brown sauce
过 桥 米 线 Guo4 qiao2 mi3 xian4 Przechodzić, most, kluski Rice-flour noodles in soup (a local delicacy of Yunnan Province)
菠 萝 炒 饭 Bo1 luo2 chao3 fan4 Ananas, smażyć, ryż Pineapple fried rice
香 酥 豆 腐 Xiang1 su1 dou4 fu Zapach, kruchy, ser sojowy Crispy fried bean curd
咖 哩洋 菇 Ga1 lí yang2 gu1 Curry, grzyby Curried mushrooms (mushrooms in curry)
蕃 茄 豆 芽 汤 Fan1 qie2 dou4 ya2 tang1 Pomidor, kiełki fasoli, zupa Tomato bean soup
烧饼 Shao1 bing3 Piec, ciasto Sesame seed cake
油条 You2 tiao2 Olej, pasek Deep-fried twisted dough stick
馒头 Man2 tou Chleb lub bulka przygotowana na parze Steamed bun or bread
米粉 Mi3 fen3 Ryż, proszek Rice-flour noodles
豆浆 Dou4 jiang1 Soja, syrop Soybean milk
春卷 Chun1 juan3 Wiosna, bułka Spring roll (a thin sheet of dough, rolled, stuffed and fried)
老北京豆酱 Lao3 bei3 jing1 dou4 jiang4 Stary, Pekin, fasola, sos Traditional Beijing bean paste
老醋泡花生 Lao3 cu4 pao4 hua1 sheng1 Stary, ocet, piana, orzeszki ziemne Peanuts pickled in aged vinegar
凉拌金针菇 Liang2 ban4 jin1 zhen1 gu1 Zimny, mieszać, grzyby Golden mushrooms and mixed vegetables
萝卜干毛豆 luo2 bo gan1 mao2 dou4 rzodkiew, suchy, soja warzywna Dried radish with green soybean
木耳炒山药 Mu3 er3 chao3 shan1 yao4 grzyb, smażyć, Pochrzyn chiński Sautéed Chinese Yam with Black Fungus
木瓜炖百合 Mu4 gua1 dun4 bai3 he4 Papaja, dusić, lilia Stewed Papaya with Lily Bulbs
浓汤娃娃菜 Nong2 tang1 wa2 wa cai4 Zagęszczony, zupa, młoda chińska kapusta Stewed Baby Cabbage in Broth
芹香木耳 Qin3 xiang1 mu4 er3 Seler, zapach, grzyb Sautéed Black Fungus with Celery
韭菜炒豆干 Jiu3 cai4 chao3 dou4 gan1 Szczypiorek, smażyć, fasola, suchy Sautéed Leek with Dried Tofu
白灼西兰花 Bai2 zhuo2 xi1 lan2 hua1 Biały, gotować, brokuł Scalded Broccoli
鸭蛋黄焗南瓜 Ya1 dan4 huang3 ju1 nan2 gua1 Kaczka, jajko, żólty, piec, dynia Braised Pumpkin with Salted Egg Yolk
双冬烧茄子 Shaung1 dong1 shao1 qie1 zi Grzyby, smażyć, oberżyna Braised eggplant with mushroom and bamboo shoots
剁椒炒鸡蛋 Duo4 jiao1 chao3 ji1 dan4 Siekać, chilli, smażyć, jajko Scrambled egg with chopped chili pepper
杏仁炒南瓜 Xing4 ren2 chao3 nan2 gua1 Migdal, smażyć, dynia Sautéed pumpkin with almonds
西红柿炒蛋 Xi1 hong2 shi4 chao3 ji1 dan4 Pomidor, smażyć, jajko Scrambled egg with tomato
鱼香茄子煲 Yu2 xiang1 qie2 zi bao3 Ryba, zapach, bakłażan, naczynie kuchenne Eggplant en casserole sautéed with spicy garlic sauce
玉笋炒酸菜 Yu4 sun3 chao3 suan1 cai4 Zielonkawy, pęd bambusa, warzywa marynowane Sautéed pickled cabbage with bamboo shoots
鸭黄焗南瓜 Ya1 huang2 ju1 nan2 gua1 Kaczka, żółty, piec, dynia Braised pumpkin with salted egg yolk
炸酱面 Zha2 jiang4 mian4 Smażyć w glebokim tluszczu, sos, kluski Noodles served with fried bean sauce
阳春面 Yang2 chun1 mian4 Wiosna, kluski Noodles in plain sauce
红薯南瓜粥 Hong2 shu3 nan2 gua1 zhou1 Słodki ziemniak, dynia, owsianka Sweet potato and pumpkin porridge
绿豆百合粥 Lu:4 dou4 bai3 he2 zhou1 Zielony, fasola, lilia, owsiank Mung bean and lily porridge
芝麻糯米粥 Zhi1 ma2 nuo4 mi3 zhou1 Sezam, kleisty ryż, owsianka Sesame and glutinous rice porridge
银耳莲子粥 Yin2 er3 lian2 zi3 zhou1 Trzęsak pomarańczowy, lotos, owsianka Tremella (mushroom) and lotus seeds porridge
韭菜炒鸡蛋 Jiu3 cai4 chao3 ji1 dan4 por, smażyć, jajko Fragrant-flowered garlic fried with egg
清炒野木耳 Qing1 chao3 ye3 mu4 er3 Podsmażac, dziki, grzyb Stir-fried wild edible black fungus
炸酱面 Zha2 jiang4 mian4 Smażyć, sos, kluski Noodles served with fried bean sauce
酸菜鱼 Suan1 cai4 yu2 Marynowane warzywa, ryba Pickled vegetables and fresh fish slice
炒米粉 Chao3 mi3 fen3 Smażyć, kluski z mąki ryzowej Fried rice-noodles
鸡蛋羹 Ji1 dan4 geng1 Jajko, sos Steamed egg custard
酱豆腐 Jiang4 dou4 fu Sos, ser sojowy Fermented bean curd
绿豆糕 Lu:4 dou4 gao1 Zielony, fasola, ciasto Sweet cakes made with mung bean flour
荷包蛋 He2 bao1 dan4 Mała torba, jajko Fried egg; poached egg
水果沙拉 Shui3 guo3 sha1 la4 Owoc, salatka Fruit salad
菠菜豆腐 Bo1 cai4 dou4 fu Szpinak, ser sojowy Fried spinach with bean curd
什锦藕片 Shi2 jin3 ou3 pian4 Mieszany, korzeń lotosu Assorted lotus roots and vegetables
小葱拌豆腐 Xiao3 cong1 ban4 dou4 fu Mały, cebula, mieszkać, ser sojowy Bean curd mixed with chopped green onion
茄汁芋丸 Qie2 zhi1 yu4 wan2 Sos pomidorowy, kolokazja, klopsiki Taro balls in tomato sauce
砂锅豆腐 Shao1 guo1 dou4 fu Naczynie żaroodporne, ser sojowy Bean curd in a clay-pot
竹笋丝瓜 Zhun2 sun3 si1 gua1 Bambus, trukwa Braised bamboo shoots with towel gourd
栗子白菜 Li4 zi bai2 ca4 Kasztan, kapusta Braised chestnuts with Chinese cabbage

Potrawy z owoców morza

Chińskie znaki Wymowa Znaczenie znaków Tłumaczenie
糖醋鲤鱼 Tang2 cu4 li3 yu2 Cukier, ocet, karp Carp in sweet and sour sauce
水煮鱼 Shui3 zhu3 yu2 Woda, gotować, ryba Boiled fish fillet in spicy Sichuan sauce
香葱煎鱼 Xiang1 cong1 jian1 yu2 Zapach, cebula, smażona ryba Fried fish with green onion
香葱煎鱼 Xiang1 cong1 jian1 yu2 Szczypiorek, obsmażać, ryba Fried fish with green onion
清蒸螃蟹 Qing1 zheng1 pang2 xie4 Czysty, parować, krab Steamed crabs
腰果虾仁 Yao1 guo3 xia1 ren2 Orzech nerkowca, Krewetki, mięso Shrimp fried with cashew nuts
白果虾仁 Bai2 guo3 xia1 ren2 Miłorząb dwuklapowy, Krewetka, mięso Fried gingko nut with shrimp
鲜虾馄饨 Xiān xiā hún tun Świeży, krewetka, wonton Shrimp wonton soup
三鲜元宝 San1 xian1 yuan2 bao3 Trzy, świeży, sztaba Seafood dumplings
鲮鱼油麦菜 Ling2 yu2 you2 mai4 cai4 Kleń, sałata Canned fish fried with green leafy vegetables
酸菜鱼 Suan1 cai4 yu2 Marynowane warzywa, ryba
鱼香茄子 Yu2 xiang1 qie2 zi Ryba, zapach, bakłażan
鱼汁油麦菜 Yu2 zhi1 you2 mai4 cai4 Sos z ryby, sałata
葱烧鲫鱼 Cong1 shao1 ji3 yu2 Cebula, smażyć, karp Braised silver carp with spring onion
蚝油生菜 Hao2 you2 sheng1 cai4 Ostryga, olej, sałata Iceberg lettuce with oyster sauce
红焖大虾 Hong2 men4 da4 xia1 Czerwony, dusić, krewetka olbrzymia Stewed shrimps with soy sauce
清蒸蟹 Qing1 zheng1 xie4 Czysty, para, krab Steamed crabs
香辣蟹 Xiang1 la4 xie4 Zapach, pikantny, krab Spicy crabs
腰果虾仁 Yao1 guo3 xia1 ren2 Orzech nerkowca, krewetki, mięso Shrimp fried with cashew nuts
鲜虾馄饨 Xian1 xia1 hun2 tun Świeży, krewetka, wonton Shrimp wonton soup
清炒虾仁 Qing1 chao3 xia1 ren1 Czysty, smażony, krewetka Stir-fried shrimp
酥炸虾球 Su1 zha2 xia1 qiu2 Kruchy, smażyć, krewetka, kulka Fried shrimp ball
冬瓜淡菜汤 Dong1 gua1 dan4 cai4 tang1 Melon, tykwa, zupa Soup of dried mussel with white gourd
红烧海带 Hong2 shao hai3 dai4 Czerwony, piec, krasnorosty Seaweed braised in brown sauce
海鲜炒蛋 Hai3 xian1 chao3 dan4 Owoce morza, smażyć, jajko Seafood fried with egg
海鲜面 Hai3 xian1 mian4 Owoce morza, kluski Noodles with seafood
香辣蟹 Xiang1 la4 xie4 Zapach, pikantny, krab Spicy crabs
清蒸蟹 Qing1 zheng1 xie4 Czysty, para, krab Steamed crabs
红焖大虾 Hong2 men4 da4 xia1 Czerwony, dusić, krewetka olbrzymia Stewed shrimps with soy sauce
蚝油生菜 Hao2 you2 sheng1 cai4 Ostryga, olej, salata Iceberg lettuce with oyster sauce
百角虾球 Bai3 jiao3 xia1 qiu2 Sto, róg, krewetka, piłka Deep fried breaded prawn balls
葱烧海参 Cong1 shao1 hai3 shen1 Cebula, piec, morski ogórek Braised sea cucumber with spring onion
GD Star Rating
loading...
Chińskie menu, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply