Strona dla osób chcących poznać język chiński

Warzywa

Warzywa (蔬菜, shūcài)
Polski Hànzì Pinyin
bób 蚕豆 cándòu
brokuł 西蘭花 xī lánhuā
brukiew 油菜 yóucài
brukselka 抱子甘藍 bào zǐ gānlán
burak 菾屬 tián shǔ
cebula 洋蔥 yángcōng
chrzan 辣根 là gēn
czosnek suàn
dynia 南瓜 nánguā
fasola 菜豆 càidòu
groch 豌豆属 wāndòu shǔ
kalafior 花椰菜 huāyēcài
kalarepa 苤藍 piě lán
kapary 續隨子 xù suí zi
kapusta biała 捲心菜 juǎnxīncài
kapusta   chińska 大白菜 dà báicài
kapusta   czerwona 红色卷心菜 hóngsè juǎnxīncài
kapusta   pekińska 中国白菜 zhōngguó báicài
kapusta   włoska 羽衣甘蓝 yǔyī gānlán
karczochy 菜薊 cài jì
koper 蒔蘿 shí luó
kukurydza 玉蜀黍属 yùshǔshǔ shǔ
maniok 木薯 mùshǔ
marchew 胡萝卜属 húluóbo shǔ
ogórek 甜瓜属 tiánguā shǔ
papryka 菜椒 cài jiāo
pietruszka 香芹 xiāng qín
pomidor 番茄 fānqié
por 韭葱 jiǔ cōng
rabarbar 大黄 dàhuáng
rukola 芝麻菜 zhīma cài
rzepa 芜菁 wú jīng
rzodkiewka 萝卜 luóbo
sałata 生菜 shēngcài
seler 芹菜 qíncài
soczewica 小扁豆 xiǎo biǎndòu
soja 大豆属 dàdòu shǔ
szczaw 酸模 suānmó
szczypiorek 蝦夷蔥 xiāyí cōng
szparagi 芦笋 lúsǔn
szpinak 菠菜 bōcài
ziemniak 马铃薯 mǎlíngshǔ

Autor: Rafał Zieliński