Przyprawy

Przyprawy (香辛料, xiāngxīnliào)
Polski Hànzì Pinyin
bazylia 罗勒属 luólè shǔ
chili 辣椒 làjiāo
curry 咖哩 gālí
cynamon 肉桂 ròuguì
cząber 香薄荷 xiāng bòhé
estragon 龍蒿 lóng hāo
gałka muszkatołowa 肉豆蔻 ròu dòukòu
garam masala 葛拉姆馬薩拉 gé lā mǔ mǎ sà lā
gorczyca 芥菜类蔬菜 jiècài lèi shūcài
goździki 丁香 dīngxiāng
imbir jiāng
jałowiec 刺柏 cì bǎi
kardamon 小豆蔻 xiǎo dòukòu
kminek 小茴香 xiǎo huíxiāng
kurkuma 姜黄 jiānghuáng
liść laurowy 月桂叶 yuèguì yè
majeranek 墨角蘭 mò jiǎo lán
ocet
ocet balsamiczny 香醋 xiāng cù
ocet ryżowy 米醋 mǐcù
oregano 牛至 niú zhì
papryka ostra 卡宴胡椒 kǎyàn hújiāo
papryka słodka 轻度青椒 qīng dù qīngjiāo
pieprz biały 白胡椒 Bái hújiāo
pieprz czarny 黑胡椒 Hēi hújiāo
pieprz syczuański 花椒 huājiāo
pieprz zielony 绿胡椒 Lǜ hújiāo
przyprawa pięciu smaków 五香粉 wǔxiāng fěn
rozmaryn 迷迭香 mí dié xiāng
sos sojowy 酱油 jiàngyóu
sól 食盐 shíyán
szafran 番紅花 fān hónghuā
tymianek 百里香 bǎilǐxiāng
wanilia 香草 xiāngcǎo
ziele angielskie 多香果 duō xiāng guǒ
zioła prowansalskie 埃尔韦斯普罗旺斯 āi ěr wéi sī pǔluō wàng sī

Autor: Rafał Zieliński

GD Star Rating
loading...

Leave a Reply